Historiku i xhamit

Historia e Xhamit

Xhami si material ka ekzistuar ne natyre i krijuar nga perzjerja e gurave ne temperature ekstremisht te larta, sidomos pas shperthimeve vullkanike.Behet fjale per xhamat vullkanik (Obsidian) , xham opak i erret , I cli eshte perdorur qindra vjet para per prodhimin e bizhuterive , poceve , veglave madje dhe per prodhimin e armeve.

Kerkimet arkeologjike ne Egjipt tregojne se prodhimi i xhamit ka filluar rreth 7000 vjet para, por ndoshta xhami i pare eshte prodhuar nga Babilonet. Ne historine e vjeter Romake , Plini ishte personi i cili u be deshmitar i prodhimit te xhamit i cili erdhi si pasoje e nje aksidenti.

Xhami si nje material ndertimi ka disa karakteristika fizike kimike dhe mekanike te cilat duhen marre ne konsiderate.

Te tilla karakteristika jane :

 1.  Transparenca
 2.  Siperfaqe e lemuar
 3.  Ruajtja e karakteristikave mekanike dhe optike ne temperatura te larta
 4.  Fortesia
 5.  Te dhena te pandryshueshme me kalimin e kohes
 6.  Ka resurse
 7.  Forma te tjeshta
 8.  Siperfaqe te shkelqyeshme (me shkelqim)

Punime ALLGLLAS

 •              Aksesore te ndryshem per cdo perdorim xhami.
 •              Xhama
 •              Pasqyra
 •              Vetrata (fikse, me hapje, me palosje)
 •              Ndarje ambjentesh
 •              Gabina Dushi
 •              Tenda dhe streha
 •              Porta normale
 •              Porta me foto element